Historikk

juni 1, 2012by admin
0

Soknedalen Idrettslag ble stiftet i 1895, og ble i 1990 slått sammen med Veme sitt Idrettslag.

Historikk Veme:
1895 – 1912  Sognedalens Idrætslag
1913 – 1933  Veme ungdomslag
1933 – 1940  Veme Idrettslag
1933 – 1940  «Pan» AIL
1945 – 1990  Veme Sportsklubb

Historikk Sokna:
1907 – 1948  Lunder Idrettsforening
1948 – 1990  Sokna Idrettsforening

Artikkel fra jubileumsberetningen:

Når og hvordan folk i Soknedalen begynte å «drive idrett», veit vi sjølvsagt ikke. Men gleden av å drive karsstykker og trangen til å konkurrere har sikkert vært like stor her ved «Sognas elvefar» som andre steder.
Både landskapet og klimaet har gitt fine vilkår for fysisk utfoldelse. Vintrene er som regel både kalde og snørike, og bygda har en passe blanding av bakker å ake i,sletter å løpe på og vann til å svømme i!
Det harde slitet i skogen og på gardene og husmannsplassene krevde både mot i brystet og helst litt vett i pannen også. Dessuten var villmarka på Holleia og de milevide strekningene vest og nord for bygda i retning av Vassfaret og Ådalsfjella et eldorado for jakt og fiske, så her trengtes det seige leggmuskler og kraftige skuldrer til for å bære byttet heim.
Litt særskilt spenst var vel også godt å ha dersom brennvinet skapte behov for noen «ekstraomganger» ved danseplassen utpå kvelden!
Idrett, og da særlig skiidrett, er drevet i Norge i uminelige tider. Vi har helleristninger og skifunn som skriver seg helt tilbake fra steinalderen -altså fra før år 1500 før Kr.
I midten av forrige århundre begynner de første formene for organisert  idrett å dukke opp i landet vårt. I de femti åra som fulgte, vokste dette til et helt skred. Ved århundreskifte har vi alt et vell av foreninger, f.eks. ungdomslag, skytterlag og reine idrettslag. Konflikten med Sverige om unionsoppløsningen,» det nasjonale gjennombrudd» og Norske oppdagingsferder er noe av det som er grobunn for dette. En kan jo bare tenke på hva Fridjof Nansen og skiløperene fra Telemark har betydd i denne sammenheng.
Verdens første skiklubb ble stiftet i Trysil i 1861.Samme år blir «Centralforeningen for Utbredelse af Våbenbruk og Legemsøvelser» stiftet. I 1863 gir skyttere fra Sonedalen melding til Centralforeningen om at de driver skisport.
Det første skilandsrenn blir holdt i Kristiania i 1867.I dette verdens første skiprogram finer vi det eldste navn vi kjenner fra Soknedalens skihistorie – Elling Bekken. Vi veit ikke hva for en premie han fikk, men hans navn er stadig å se blant de beste plassene ei lang tid framover fra 1867.Snart følger mange andre etter, slik at vi kan konstantere at en ny epoke i Soknedalens kulturhistorie er i full gang!